Joves a l'Escola de la Pau
Infants a l'Escola de la Pau
Mascaretes fetes al Cosidor Pas a Pas
Casal Claret. Horari d'acollida: de dimarts a dijous, de 10 a 1

CASAL CLARET – OIKIA

El Casal Claret de Vic va començar el curs 1982-1983 per l’impuls de dos claretians: en Joan Font i el pare Miquel Peix. Al carrer de Sant Antoni M. Claret va començar-hi l’Esplai Casal Claret, per on hi han passat molts infants i joves de la ciutat de Vic durant més de 25 anys. D’aquí van anar sorgint alguns projectes paral·lels: Pasqua Jove (1985) i el Casal Obert (esplai intersetmanal per infants del barri de famílies nouvingudes).

Finalment, ens va semblar que calia constituir-nos en associació que tingués els seus propis projectes i pogués al mateix temps ser un “paraigües” per a grups, entitats de nouvinguts/es i iniciatives diverses de caire social i cultural. L’any 1998, ens constituïm com a Associació. I l’any 2007, amb el renovellament total dels espais del Casal, al carrer de la Ramada, 14, efectuat per la comunitat claretiana, amb aportacions importants també del Casal Claret, es comença a desplegar tot un seguit de projectes propis i d’acollida d’iniciatives solidàries.

El Casal Claret treballa des de ja fa anys atenent els col·lectius més desafavorits. Es treballa en l’acollida, atenció i acompanyament a diversos nivells de persones i col·lectius de procedències diverses, promovent, mitjançant els contactes, els aprenentatges i les pràctiques diàries, el diàleg intercultural i interreligiós, així com les pràctiques de desvetllament i creixent capacitat d’autonomia, com també de descobertes participatives de capacitació i participació cívica.

Expliquem breument els projectes i activitats que estem promovent i duent a terme:

· Escola de la Pau: infants, adolescents i joves:

Projecte d’acollida i acompanyament socioeducatiu amb infants, adolescents i joves majoritàriament fills i filles de persones migrades. El projecte té dos ritmes diferents: tallers d’entre setmana de reforç escolar i d’activitats lúdiques i creatives i l’esplai una vegada al mes.

· Escola de la Pau de dones:

Projecte d’acollida i acompanyament a dones majoritàriament nouvingudes de diverses procedències. El projecte consta dels següents àmbits:

1. Eix transversal de cura física, emocional i psicològica

2. Tallers formatius d’aprenentatges més bàsics

3. Tallers i itineraris personals prelaborals. Entre ells, el projecte Recuperem el Rebost i l’Armari, que compta amb el Cosidor Pas a Pas, que fa arranjaments i articles de confecció que es venen a Oikia, i l’espai de cuina, que ofereix el Dinem Plegats del dimecres i melmelades.

4. Grup d’acompanyament a dones en situacions de vulnerabilitat i emergència social.

· Coordinadora d’Associacions de nouvinguts/es:

Espai que agrupa diverses associacions de nouvinguts i nouvingudes. Actualment hi ha un total de 12 associacions de persones que provenen d’arreu del món: Ghana, Senegal, Nigèria, Mali, Guinea-Bissau, Colòmbia, Bolívia, Índia. Es reuneix mensualment. En aquestes reunions s’hi tracten temes d’interès comú així com informació provinent de les diverses associacions.

El Casal per una banda cedeix espais i infraestructures -formulant un conveni d’utilització d’espais que es renova d’any en any- perquè cada associació realitzi les seves activitats amb autonomia.

· Projecte Calendari Moments:

Des de fa 3 anys s’elabora un calendari que tracta diferents temàtiques socials i culturals que s’ofereix a entitats de la ciutat i a llibreries. L’objectiu del calendari és treballar el diàleg entre cultures i la denúncia social.

Enguany amb la organització del calendari del 2019 treballarem el tema dels “centres de culte” de la ciutat de Vic i alguns de Manresa i Solsona.

· Projecte Oikia (conjunt amb Càritas i Associació Tapís)

A l’abril de 2015 Càritas Diocesana de Vic i les associacions Casal Claret i Tapís van signar un conveni per tal de fer feina plegades en un projecte d’economia social i solidària: Oikia («casa», en grec). L’espai Oikia, als baixos de l’edifici del Casal, es convertia en el lloc comú de les tres entitats, amb uns objectius ambiciosos: plantejar iniciatives empoderadores per a les persones de les entitats, vendre els articles produïts pels seus tallers i també d’entitats afins -comerç just i solidari-, difondre les iniciatives de les entitats impulsores i fer xarxa veïnal i en matèria d’economia social i alternativa.

5 anys després, el projecte emprèn una transformació radical, per a centrar-se en una de les seves arrels principals i primordial raó de ser: fer accions per a empoderar les persones de les entitats. Era una reorientació anunciada que ha acabat coincidint amb la crisi actual, que obligarà les 3 entitats impulsores a emmotllar-se a unes noves circumstàncies per a poder donar resposta a les necessitats que ja s’estan produint.

És per això que Oikia està fent liquidació dels més de 300 productes de comerç just amb què compta: queviures, articles de cosmètica natural, bijuteria, complements i decoració. Els productes han sorgit de diversos projectes internacionals apadrinats per Càritas o bé distribuïts/produïts per les cooperatives i fundacions de comerç just Alternativa 3, Equimercado, Ideas, Oxfam Intermon i La Chiapaneca.

Fins el 4 de juliol, l’horari d’obertura de l’espai Oikia, al carrer de la Ramada, 14, és de dilluns a dissabte, de 10 a 1, i a les tardes, prèvia cita. Els articles tenen actualment un 30% de descompte (20%, si s’han de dur a domicili). Es pot consultar el catàleg actualitzat de productes a l’enllaç http://ja.cat/oikia

SEGUEIX-NOS

CONTACTE

Carrer de la Ramada, 14
08500 Vic
Barcelona

608171928

[email protected]